Over yoga.

Het woord yoga komt uit het Sanskrit en betekent zowel verbinden als 'in evenwicht brengen'.Yoga gaat uit van de eenheid van lichaam en geest, waarbij de adem de verbinding tussen beide is. Yogahoudingen zorgen voor het vitaliseren van het lichaam. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom komen aan bod, gewrichten worden bewogen en spieren gerekt. Het uitvoeren van de yogahoudingen en het daarbij bewust ademen heeft echter ook invloed op het denken, het bewustzijn. Yogahoudingen en ademoefeningen samen kunnen zorgen voor een diepe ontspanning van lichaam en geest.

 

Saswitha Yogalessen

In een Saswitha Yogales doen we zowel staande, zittende als liggende yogahoudingen. De houdingen bereiden we eerst dynamisch voor om ze vervolgens statisch aan te houden. Alle mogelijkheden van de wervelkolom komen aan bod. We maken voorover- en achteroverbuigingen, zijwaartse buigingen en draaien de wervelkolom. Ook oefenenen en onderzoeken we onze stabiliteit in evenwichtshoudingen. Vaak is het persoonlijk welke oefeningen als toegankelijk of juist als uitdagend worden ervaren. Maar zoals iedereen er anders uitziet heeft ieder ook een andere beweeglijkheid. Respect voor de eigen beweeglijkheid staat voorop. Het belangrijkste is dat men tijdens de les met plezier beweegt! De lessen worden afgerond met een lange ontspanning.

 

Yogales in aangepaste vorm

Deze yogales volgt dezelfde principes als de Saswitha Yogales, maar is voor mensen met een fysieke beperking beter toegankelijk. De oefeningen zijn wat rustiger van aard en worden meer aangepast aan ieders mogelijkheden. Echter de beleving van wat yoga is; het voelen van ons lichaam en het ervaren van een diepe ontspanning van lichaam en geest, is hetzelfde!